Burgemeester Evers sluit woning in Ospel op basis van Damoclesbeleid

Home > Actueel in Nederweert > Burgemeester Evers sluit woning in Ospel op basis van Damoclesbeleid

Burgemeester Evers sluit woning in Ospel op basis van Damoclesbeleid

Burgemeester Evers heeft een woning aan de Moostdijk in Ospel voor drie maanden gesloten. In de woning werd in maart dit jaar voor de tweede keer een hennepkwekerij aangetroffen.

Damoclesbeleid

Volgens artikel 13b van de Opiumwet, het zogenaamde Damoclesbeleid, mag een burgemeester in Nederland een woning of lokaal en de daarbij behorende erven sluiten als er verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn.

Procedure

In mei 2016 zijn in de woning in Ospel 564 planten aangetroffen en in maart 2018 waren het er 436. Aan het sluiten van een pand gaat een hele procedure vooraf. Drugshandel, wietteelt of productie van andere drugs raakt ook inwoners, altijd. Denk bijvoorbeeld aan overlast door stank, lekkage en vervuiling. Of een onveilig gevoel door verloedering van de buurt.

Ellende is enorm

“Drugspanden, wietzolders en druglabs kunnen overal zijn”, aldus burgemeester Evers. “Op het platteland en in de stad. In afgelegen of in dichtbewoond gebied. We doen er samen met de politie en andere partners alles aan om drugshandel en -productie tegen te gaan. Omdat de ellende die erdoor ontstaat in de omgeving enorm is.”

Integrale controle

Op 18 juni was er een integrale bestuurlijke controle bij negen panden in het buitengebied. Daarbij werkten diverse overheidsdiensten samen, waaronder de gemeente Nederweert, het Team Ondermijning Limburg, lokale politie, Openbaar Ministerie, het RIEC, de belastingdienst en de Voedsel en Warenautoriteit. Binnen de aanpak Ondermijning komen periodieke controles steeds vaker voor. Verhuurt u een woning of schuur aan anderen, let dan ook extra op. Als eigenaar bent u namelijk medeplichtig als iemand in uw pand drugs teelt, produceert of verhandelt. Of u het nu weet of niet.

Melden helpt altijd!

“Als u weet wat de signalen en de risico's zijn, kunt u uzelf en uw buurt veel ellende besparen”, zegt wijkagent Dennie Joosten. “En heel belangrijk: melden helpt altijd! De politie onderneemt altijd actie, eventueel achter de schermen. Wilt u anoniem blijven, dan kunt u altijd bellen met Meld Misdaad Anoniem via tel. 0800-7000.”

Drugshandel, wietteelt of productie van andere drugs raken de samenleving. Samen kunnen we daar iets tegen doen. Op www.watstaaterophetspel.nl vindt u meer informatie.