Actieplan voor dementie: u kunt helpen

Home > Actueel in Nederweert > Actieplan voor dementie: u kunt helpen

Actieplan voor dementie: u kunt helpen

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. De kans dat u ermee te maken krijgt, is groot. In Nederweert hebben op dit moment ongeveer 340 inwoners dementie. De komende jaren neemt het aantal door de vergrijzing fors toe. Met partijen en inwoners is daarom een actieplan voor dementie opgesteld. “We vinden het belangrijk dat iedereen zo lang mogelijk kan blijven meedoen”, aldus wethouder Henk Cuijpers.

Signalen leren kennen

Mensen blijven langer thuis wonen en gaan pas op latere leeftijd en als het echt niet meer thuis kan naar een verzorgingshuis. Hierdoor worden we vaker op straat en bijvoorbeeld in de supermarkt geconfronteerd met mensen met dementie. Het is belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn, de signalen leren kennen en weten hoe hiermee om te gaan.

Doe de test en help mee

Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als ze iemand met dementie tegenkomen. Ze voelen zich ongemakkelijk en/of lopen liever door. Daar willen we iets aan doen. Want omgaan met dementie is gemakkelijker dan u denkt. Mits u de juiste kennis en vaardigheden hebt. Weet u hoe u het beste kunt reageren? Doe met ons mee en help mee om het begrip voor dementie te vergroten! Test in 15 minuten uw kennis in de gratis online training Goed omgaan met dementie. Dat kan via www.samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod. En roep ook anderen op om mee te doen. Want in de omgang met dementie is nog veel te winnen!

Gezonde leefstijl

Zoals ook in het voorkomen en/of verkleinen van dementie. Meggy van Soest, leefstijlcoach van de gemeente Nederweert: “Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze de kans op het ontwikkelen van dementie kunnen verkleinen”. Mensen die de belangrijkste risicofactoren vermijden, krijgen gemiddeld tot zo’n vijf jaar later dementie. Veel onderzoekers geloven zelfs dat 5 tot 10 procent van alle dementie te voorkomen is met een gezonde levensstijl. Kijk op www.dementie.nl. Leefstijlcoach Meggy en beweegcoach Pien organiseren regelmatig activiteiten en informatiebijeenkomsten over gezonde voeding en bewegen. Blijf hiervan op de hoogte via de website en Facebookpagina van gemeente Nederweert en/of via www.sportnederweert.nl.

Meer informatie

Punt Welzijn geeft in Nederweert uitvoering aan het steunpunt Mantelzorg en vrijwillige inzet. Samen met de organisatie Hulp bij Dementie Midden-Limburg geven zij ook mede uitvoering aan het actieplan. Dat doen zij door het geven van voorlichting en het verzorgen van bijeenkomsten en/of workshops. Neem voor meer informatie contact op met Punt Welzijn via e-mail: mantelzorg@puntwelzijn.nl of bel naar tel. (0495) 697 900. Onderstaand vindt u het actieplan.