Op 20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Een dag waarop extra aandacht uitgaat naar vluchtelingen. Om deze dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, hebben wethouder Carla Dieteren en Anna Frankort (teamleider VluchtelingenWerk) een bezoek gebracht aan een gezin dat recentelijk is gevlucht vanuit Syrië. Het doel van dit bezoek was de vluchtelingen een mogelijkheid te bieden om hun ervaringen in Nederweert te delen. 

Wethouder Carla Dieteren bezoekt vluchtelingen Nederweert
Wethouder Carla Dieteren en Anna Frankort (teamleider VluchtelingenWerk) in gesprek met gevlucht gezin uit Syrië
Wethouder Carla Dieteren bezoekt vluchtelingen Nederweert

Veilig voelen

Ahmad en Nour wonen samen met hun 3 kinderen inmiddels 1,5 jaar in Nederweert. Het echtpaar deelde hun positieve ervaringen over het verblijf in Nederland en benoemde expliciet dat ze zich hier, in tegenstelling tot in hun eigen land, veilig voelen. De hulp die ze vanaf dag één hebben mogen ontvangen van overheidsinstanties, ervaren zij als bijzonder. Dat waren ze zeer zeker niet gewend in hun eigen land. 

Cultuur en tradities

Het echtpaar ziet hier samen met hun kinderen een mooie toekomst. In de opvoeding van hun kinderen willen ze hun cultuur en tradities wel behouden, maar wel in een goede balans met de normen en waarden van Nederland. 

Taalschool als opstap naar basisschool

De kinderen zijn naar de taalschool in Weert gegaan. Op de taalschool hebben zij inmiddels de Nederlandse taal zo goed geleerd, dat zij vanaf het nieuwe schooljaar naar de basisschool in Nederweert kunnen gaan. Daar kunnen zij samen met Nederlandse kinderen de basisschool verder doorlopen. 

Toekomstgericht

Het echtpaar vertelde ook over hun ambities en toekomstplannen. Nour wil de Nederlandse taal beter leren kennen dan doorgaans bij de inburgeringslessen geleerd wordt. Daarvoor is zij al gestart met online Nederlandse taallessen op een hoger niveau dan voorgeschreven wordt. Nour heeft zich als doel gesteld om in Nederland de studie voor apotheker af te ronden. Voordat zij vluchtte, is zij met deze studie aan de universiteit van Damascus begonnen. Onder andere voor deze studie verricht zij nu vrijwilligerswerk bij een apotheek in Weert. 

Ahmad heeft besloten om zijn beroep als boekhouder voorlopig op te geven en zich te laten omscholen, om sneller aan het werk te kunnen.

Vragen aan de wethouder

Onder het genot van een lekkere kop Syrische koffie, stelde het echtpaar enkele vragen aan de wethouder. Zij waren bijvoorbeeld benieuwd naar de taken van een wethouder. Interessant om de verschillen tussen een vergelijkbare functie in Syrië en die van wethouder in Nederland te horen.