Er was volop actie in Nederweert de afgelopen weken. We zagen speurende groepjes mensen met een mobiele telefoon en een krant in de hand…. Deze inwoners, in totaal ongeveer 400 personen, speelden het spel Eenheid 75. Via augmented reality (AR) zochten zij naar verdachte situaties die leidden naar een drugsbende. Deelnemers die het hele spel uitspeelden, maakten kans op een prijs. Afgelopen week was de prijsuitreiking aan de twee winnende teams. Van harte proficiat Deborah, Dolf, Dinte en Danja Reijnders van Team 1 en Mandy, Pien, Pleun, Resian en Joeri Beerens van Team 2!

Leer signalen herkennen

Drugscriminaliteit is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Wel zichtbaar, maar lastig om te zien als je de signalen niet herkent. Met deze game vestigden we de aandacht op signalen en legden we uit waar je ze snel (en desgewenst anoniem) kunt melden. Want het melden van signalen door inwoners is enorm belangrijk in de strijd tegen (drugs)criminaliteit.

Stevige vuist tegen ondermijnende criminaliteit

Burgemeester Birgit Op de Laak: “Samen met de politie en andere instellingen maken we als gemeente een stevige vuist tegen ondermijnende criminaliteit. De focus hierbij ligt op het buitengebied. Voor criminelen kan dit gebied namelijk een interessante locatie zijn om een hennepkwekerij of drugslab op te richten of om illegaal (drugs)afval te dumpen.”

Eerste of laatste puzzelstukje

“Wij zien niet altijd alle signalen. Jullie als inwoners zijn de oren, de ogen én de neus van Nederweert. Daarom zijn jullie meldingen over signalen zo belangrijk! Elke melding kan het laatste of eerste puzzelstukje zijn bij het in kaart brengen van ondermijnende criminaliteit. Dank jullie wel voor jullie deelname aan Eenheid 75. En blijf melden!”, aldus de burgemeester.

Hoe kun je een signaal melden? 

  • Signalen kun je eenvoudig en anoniem melden via nederweert.nl/ondermijning. Daar vind je ook een lijst met mogelijke signalen, zoals een vreemde geur (anijsachtig, weeïg of specifieke hennepgeur), veel aanloop op vreemde tijdstippen, voortdurend gesloten rolluiken of afgeplakte ramen en veel bewakingscamera’s.
  • Melden kan niet alleen (anoniem) via de gemeentelijke website, maar ook via Meld Misdaad Anoniem (M. 0800-7000) en bij de politie (0900-8844 als het geen spoed is, 112 als het wel spoed is).

Ook Risk Factory interessant voor jeugd

Eenheid 75 paste goed bij de belevingswereld van de jeugd en maakte hen ook attent op signalen. Ook de Risk Factory is een aanrader. De Risk Factory brengt, vanuit een oude brandweerkazerne in Venlo, risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid onder de aandacht. Er zijn verschillende units en in elke unit is een ander scenario te beleven voor jonge tieners. Ze gaan onder meer over verkeersveiligheid, noodsituaties, internetveiligheid, brandveiligheid en ondermijning. Kijk op www.riskfactorylimburgnoord.nl of mail naar info@riskfactorylimburgnoord.nl als je met een of meerdere klassen wilt deelnemen.