Iedere maand wordt een mantelzorger uit de gemeente Nederweert ter waardering verrast met een mooie bos bloemen. Op woensdag 13 oktober werd mantelzorger Toos Donkers in het zonnetje gezet. Chris Hodenius, adviseur Sociaal Domein van de gemeente Nederweert, en Elisa van Knippenberg, mantelzorgondersteuner van Punt Welzijn, bezochten Toos en haar echtgenoot Gerrit.

Veel voldoening

Toos zorgt al bijna 20 jaar voor Gerrit. Hij ervaart lichamelijke klachten en Toos helpt hem waar nodig, zoals bij het douchen, aankleden en met de medicatie. Ook doet ze het huishouden en de boodschappen en gaat ze samen met Gerrit naar alle doktersafspraken. Toos doet de verzorging helemaal zelf en vindt dat ook fijn om te doen: “Ik vind het geweldig om voor mijn man te zorgen. Ik haal er zoveel voldoening uit. Zolang het kan, wil ik de zorg voor mijn man zelf blijven doen.”

Het zorgen voor een ander zit er bij Toos in. Ze heeft een aantal jaren intensief voor haar moeder gezorgd en staat ook altijd klaar voor haar broer: “Ik vind het heel fijn dat als ze het zelf niet kunnen, ik dan kan inspringen. Ik vind het heel prettig om mensen uit mijn omgeving te helpen.” Al met al gaat het zorgen voor de mensen uit haar omgeving heel goed, maar wanneer het een beetje veel is, kan ze op mensen uit haar omgeving, zoals haar kinderen, terugvallen. 

Mantelzorger Toos Donkers ontvangt waarderingsbloemetje van de gemeente Nederweert en Punt Welzijn
Mantelzorger Toos Donkers ontvangt waarderingsbloemetje van de gemeente Nederweert en Punt Welzijn. Foto: Nederweert24

Ook actief als vrijwilliger

Toos is ook vrijwilliger. Voorheen was ze jarenlang actief bij zorgcentrum St. Joseph en momenteel bij het bestuur van het appartementencomplex waar ze woont. Ze helpt bij activiteiten die worden georganiseerd, zoals bij het kienen en bij feestjes. 

Week van de Mantelzorg en mantelzorgattentie

Punt Welzijn organiseert van 3 t/m 14 november de Week van de Mantelzorg, in Nederweert en Weert. Deze week worden mensen die voor een ander zorgen in het zonnetje gezet. Dus zorgt u voor een ander? Dan kunt u uzelf aanmelden, of door iemand anders aangemeld worden. Deze ander kan op die manier zijn/haar waardering uiten. Bekijk het programma op www.puntwelzijn.nl/weekvandemantelzorg.

In Nederweert worden mantelzorgers op 10 november (de landelijke Dag van de Mantelzorg) aan huis verrast met een leuke attentie die vooraf niet bekend gemaakt wordt. Laat u verrassen en meld uzelf of een mantelzorger uit uw omgeving hiervoor aan via www.puntwelzijn.nl.

Zorgt u voor een ander?

Als u langdurig zorgt voor een ander uit uw omgeving dan kan het zomaar zijn dat u mantelzorger bent. Bent u er voor een ander? Dan is Punt Welzijn er voor u. Punt Welzijn biedt informatie, ondersteuning en waardering aan mantelzorgers. Neem voor meer informatie contact op via mantelzorg@puntwelzijn.nl of bel (0495) 69 79 00.