Natuur

Home > Natuur

Natuur

In Nederweert is het goed vertoeven. Gastvrijheid staat er hoog in het vaandel. De zonnige terrasjes en diverse eetgelegenheden maken het winkelen en wandelen of fietsen in Nederweert extra aangenaam. Landerijen, natuur- en bosgebieden, een uitgestrekt buitengebied: Nederweert heeft het allemaal. De schoonheid en sfeer van Nederweert zijn ook buiten de gemeentegrenzen bekend. Nederweert is bij uitstek een bestemming voor liefhebbers van rust en ruimte.

De bekendste trekpleister is het nationaal park De Groote Peel met de toegangspoort aan de rand van het dorpje Ospeldijk. Dit unieke hoogveengebied is rijk aan zeldzame planten en dieren en een van de meest vogelrijke gebieden van West-Europa. Vanuit vogelkijkhutten kunt u van dichtbij de vogels observeren. Vanaf Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer zijn wandelroutes uitgestippeld. Het bezoekerscentrum geeft overigens een uitstekend beeld van het verleden, het heden en de toekomst van De Groote Peel. Aan de hand van foto’s krijgt u een indruk van het dagelijks leven in dit eens zo onherbergzame gebied. Verder is er volop aandacht voor de bijzondere planten- en dierenwereld van de Peel.

Maar ook in andere natuurgebieden in en rond Nederweert, zoals het Sarsven, de Banen, Schoorkuilen, De Zoom, de Grote Moost, Wellenstein, de Roeventerpeel en het Weerterbosch kunt u in alle rust genieten van bossen en vennen.

Fiets-, wandel- en ruiterroutes

Er zijn uitgebreide fiets-, wandel- en ruiterroutes. Verschillende routes van het Limburgse fietsknooppuntensysteem lopen door de gemeente. U hoeft maar naar een knooppunt te fietsen en u kunt dan vele routes naar eigen wens samenstellen. Ook zijn er elf wandelroutes uitgezet in onze gemeente, in enkele natuurgebieden en rondom de dorpen. Alle routes zijn zeer gevarieerd en laten de mooie plekjes van Nederweert zien.

Evenementen

Dan zijn er nog de jaarlijks terugkerende evenementen: carnaval, oftewel Vastelaovundj voor de Nederweertenaren, in februari of maart; het Moulin Blues Festival, een muziekfestival dat u elk eerste weekend van mei kunt bijwonen. Of Festeynder op elke tweede zondag in augustus, een festival van oude ambachten in en rond het openluchtmuseum, dat van heinde en verre bezoekers trekt.

En nog veel meer...

Verder kunt u in Nederweert onder andere een geitenboerderij, een theeschenkerij, drie oude korenmolens en een oude waterkrachtcentrale bezoeken. En in Nederweert-Eind vindt u ook het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, een levend museum omdat de oude ambachten er nog met authentieke werktuigen en machines worden uitgevoerd. Exposities, voordrachten en activiteiten geven u een beeld van de volkscultuur uit vroegere tijden. De flora en fauna in het gebied van Peel en Maas zijn terug te vinden in de, bij het museum behorende, heemtuin Eynderbeemden. Uniek is de kanalenviersprong. Het kanaal Wessem-Nederweert, de Zuid-Willemsvaart en de Noordervaart komen hier samen. ’s Zomers is het jachthaventje gezellig bezet.

België en Duitsland op steenworp afstand

Vanuit Nederweert een dagje naar Maastricht, Eindhoven, Luik, Maaseik of Düsseldorf? Alle steden zijn goed en gemakkelijk te bereiken en niet te ver weg. Dus voor een vakantie in eigen land, met een internationaal tintje, kunt u gewoon in Nederweert terecht.